independent-thinking-banner

ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ…

2016… και ακόμα κάποιοι ασχολούνται με τα πολιτικά κόμματα.
και όταν λέω ασχολούνται εννοώ κάνουν δουλειά για αυτά μήπως και πιάσουν πόρτα για τον χειμώνα.

Φυσικά ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει, να υποστηρίζει ότι θέλει, αλλά σύμφωνα με την διαδρομή των τελευταίων 50 χρόνων, και με την καταστροφική τροχιά που έχει πάρει η χώρα μας τα τελευταία 6, ακόμα και οι πιο «κολλημένοι» είναι καιρός να σκεφτούν με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, ξηλώνοντας τον μανδύα της δήθεν ιδεολογικής ταύτισης.

Από μία ενδεχόμενη κοινωνική λαίλαπα δεν πρόκειται να γλιτώσει κανένας, ακόμα και αν έχει κολλητό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα, αντίθετα γίνεται αρωγός σε μία κατάσταση που θα βρει μπροστά του ο ίδιος και τα παιδιά του.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές όπως θα διαπιστώσατε καμία παράταξη δεν ήθελε να έχει το χρίσμα κανενός κόμματος (εξαιρουμένων τριών) θεωρούσαν ότι θα τους προκαλούσε περισσότερη ζημιά παρά κέρδος.
Έτσι λοιπόν κρέμασαν τον μανδύα της κομματικής – ιδεολογικής ταυτότητας και φόρεσαν εκείνον της ανεξάρτητης κίνησης.

Αλήθεια πως εννοούν την λέξη ανεξάρτητος?

Από την πορεία στο χρόνο έχουμε πλέον τα δεδομένα να διαπιστώσουμε, τελικά το ανεξάρτητος ήταν – είναι ένας χαρακτηρισμός εύπεπτος στη συνείδηση, της πλειοψηφίας των δημοτών εξαιτίας της απαξίωσης που τον έχουν οδηγήσει τα πολιτικά κόμματα, που τα περισσότερα πρόσωπα από τις «ανεξάρτητες» παρατάξεις εξακολουθούν και στηρίζουν.

Ο χαρακτηρισμός αλλά και η πρόθεση να ορίζεσαι ως «ανεξάρτητος»  δεν αφορά  όμως μόνο ό,τι έχει να κάνει με κομματικές αγκυλώσεις ,αλλά  κάθε άλλου είδους εξάρτηση, η οποία μπορεί να μην προ-υπάρχει αλλά να προκύψει στο μέλλον.

Η ανεξαρτησία έχει κόστος, και στην προκείμενη περίπτωση μπορεί να είναι  πολιτικό, κάτι που κανείς από εκείνους που εμπλέκονται με τα κοινά δε θέλει ούτε να το σκέφτεται.

Στη προσπάθεια κάποιος να είναι αρεστός και να μαζέψει περισσότερες ψήφους που θα τον αναδείξουν, είναι εξαρτημένος από δεκάδες «συνθήκες» που στο τέλος μόνο ανεξάρτητος δε μπορεί να θεωρηθεί.

Θα αναφέρω μερικές, προσωπική φιλοδοξία, ατομική ευθύνη, ιδεολογικές καταβολές, φιλίες,  εμπάθειες, συμπάθειες, προσωπικά συμπλέγματα, διαχείριση της εξουσίας, αρμονικές σχέσεις μεταξύ εξουσιών που θα εξασφαλίσει την στήριξη τους όποτε χρειαστεί κ.α.

Το συμπέρασμα με αυτά τα δεδομένα είναι ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία, αντίθετα, παράλληλες δεσμεύσεις, που θεωρούνται, μάλιστα, δεδομένες για την επίτευξη του στόχου και για την διατήρηση του.

Όπως γίνεται αντιληπτό ο δημότης ενώ προεκλογικά (στο προσκήνιο) είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την επίτευξη του στόχου (ανάληψη εξουσίας) περνάει σε δευτερεύουσα προτεραιότητα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Έχουμε φτάσει στο σημείο κάθε 4 χρόνια να επιλέγουμε έναν άλλον υποψήφιο δήμαρχο, όχι επειδή μας εμπνέει ή τον σεβόμαστε αλλά με την ελπίδα ότι θα κάνει τα αυτονόητα σε ικανοποιητικό βαθμό κάτι που δεν έκανε ο προηγούμενος.
Πίσω από τον κάθε δήμαρχο υπάρχει και ένα ασκέρι από δημοτικούς συμβούλους που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να εμπλακούν με τα κοινά.

Τύποι με μηδενική προσωπικότητα και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι όσο δε ματαιώνονται οι προσδοκίες τους, δείχνουν τυφλή αφοσίωση στις εντολές και τις θέσεις του εκάστοτε δημάρχου ασχέτως αν συμφωνούν ή διαφωνούν. Όταν διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κάτι να περιμένουν σε προσωπικό επίπεδο ξαφνικά εξεγείρεται η συνείδηση τους και παίρνουν αποστάσεις, αφού έχουν στηρίξει ένα κάρο από αποφάσεις όσο έκαναν τους πιστούς στρατιώτες.

Δυστυχώς οι τοπικές παρατάξεις είναι μία μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δυστυχώς έχουμε συνηθίσει σε αυτό το σκηνικό και φαντάζει πολύ δύσκολο να το ανατρέψουμε, παρόλο που εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Οι λόγοι που επιλέγουμε, ως δημότες – ψηφοφόροι, κάποια πρόσωπα, συνήθως έχουν να κάνουν και πάλι με το προσωπικό συμφέρον, ή με την ελπίδα ότι η στήριξη μας κάποια στιγμή θα εξαργυρωθεί.

Το μοντέλο αυτό είναι αποτυχημένο και σέρνεται πολλά χρόνια, δε νομίζετε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει?

Σίγουρα δε μπορείς να μπεις στο μυαλό κάποιου που εμφανίζεται πρόθυμος να ασχοληθεί με τα κοινά, για να διαπιστώσεις αν τελικά εκτός από τις προσωπικές του φιλοδοξίες ή συμφέροντα στις άμεσες προτεραιότητες είναι να συμβάλλει υπέρ του συνόλου.

Το σίγουρο όμως είναι ότι όσοι έχουν περάσει από αυτή την θέση και έχουμε δείγματα γραφής γνωρίζουμε, εκτός αν το αγνοούμε, τις πραγματικές τους προθέσεις.

Ένα άλλο που συμβαίνει και δυστυχώς σε ευρεία έκταση, είναι όταν κάποιος δημότης – ψηφοφόρος ζητήσει μία εξυπηρέτηση, που το πιθανότερο να είναι κάποια υποχρέωση, όταν ικανοποιείται το αίτημα του, θεωρεί ότι ο αιρετός που φρόντισε για την «εξυπηρέτηση» αξίζει την στήριξη του, αφού ασχολήθηκε με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το αίτημα του .

Έχουμε μπερδέψει την υποχρέωση με την εξυπηρέτηση, το ενδιαφέρον με το πελατειακό αλισβερίσι κτλ.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι εμείς οι απλοί δημότες – ψηφοφόροι έχουμε το πάνω χέρι. Τώρα αν και εμείς κρίνουμε σύμφωνα με το προσωπικό μας συμφέρον τότε είναι λογικό να μην υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση ή ακόμα και κάποιοι να μην επιθυμούν τέτοια αλλαγή.

Και εγώ, έχω βρεθεί στην θέση να στηρίξω μία κίνηση, έχω βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαφωνώ με ενέργειες που έγιναν και που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ήταν αντίθετες με το σκεπτικό και τον χαρακτήρα της κίνησης, όπως επίσης διαπίστωσα ότι δεν έγιναν ενέργειες σε άλλα σοβαρά θέματα που χρειάζονταν πιο σθεναρή αντιμετώπιση προκειμένου να μην φανεί διάσταση με βασικά χαρακτηριστικά της παράταξης.

Αυτό κάποιοι το ονομάζουν πολιτική, δηλαδή την επιλεκτικότητα της διατήρησης ή παραβίασης των ορίων και των αρχών μίας πολιτικής κίνησης.

Αυτό για μένα είναι κουκλοθέατρο, είναι το άλλοθι στην έλλειψη ευθύνης και ηθικής, της ντομπροσύνης, της προσωπικότητας και πάνω από όλα άλλοθι στην έλλειψη σεβασμού απέναντι σε αυτόν που σε στήριξε και σε ανέδειξε.

Είναι αναγκαίο θεωρώ να δημιουργηθούν νέες προτάσεις, με νέα πρόσωπα, με νέο πλαίσιο που δε θα αναζητά άλλοθι για την αφερεγγυότητα ή για την όποια αλλαγή πλεύσης μέσα από παράδοξες επιλογές, που συνήθως αν όχι πάντα σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα λίγων.

Σκεφτείτε απλά, ποια δύναμη θα μπορούσε να αναγκάσει κάποιον να κάνει ενέργειες αντίθετες από εκείνες που σύμφωνα με τις οποίες κέρδισε την συμπάθεια του κόσμου, και να μην υπολογίζει ότι ενδεχομένως θα δυσαρεστήσει την πλειοψηφία όσων των στήριξαν?

Είναι περισσότερο εύκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου από το να την διατηρήσεις, ή εκτός αν θεωρείς αυτούς που σε επέλεξαν χωρίς κριτική σκέψη, αν έχεις τέτοια εντύπωση πως σε επέλεξαν άραγε?…

Είναι αναγκαία η δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης κίνησης, που οι εμπλεκόμενοι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι μπορεί να δυσαρεστήσουν φίλους που τους πιέζουν να μεσολαβήσουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο ή για το συμφέρον των περισσοτέρων, που θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι μέσα τους ότι μπαίνουν σε μία διαδικασία που ο σκοπός είναι συλλογικός και όχι ατομικός, που η ιδεολογική ή φιλοσοφική τους αντίληψη δεν αποτελεί πανάκεια για να την επιβάλλουν, πανάκεια αποτελεί το δίκαιο και το ηθικό, όταν αναφέρομαι στην λέξη δίκαιο δεν εννοώ νόμιμο.
Όσοι είναι πρόθυμοι να μπουν σε αυτό το νέο πλαίσιο ενασχόλησης με τα κοινά, θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι αφιερώνουν τον χρόνο τους και την σκέψη τους για την υποχρέωση που έχει ο δήμος απέναντι σε όλους τους δημότες.

 

για να σχολιάσετε δεν είναι υποχρεωτικό το e-mail

6 σχόλια ανοικτό "ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ…"

Υπενθύμιση για
avatar

Ταξινόμηση κατά:   νεότερο | παλαιότερο | οι περισσότεροι ψήφισαν
Δυστυχώς γίναμε ένα υποβαθμισμένο προάστειο
Guest
Δυστυχώς γίναμε ένα υποβαθμισμένο προάστειο
1 έτος 9 μήνες πριν
Πολύ σωστά όλα. Αλλά το θέμα είναι ότι μέχρι να ξυπνήσει ο κόσμος θα έχει φτάσει η κατάσταση σε τέτοιο σημείο που δε θα γίνεται τίποτα. Όλοι αυτοί οι κάτοικοι που ζουν πλέον μέσα στο καυσαέριο ή είδαν τα σπίτια τους να πνίγονται στο τσιμέντο ή τώρα οι κάτοικοι της Πρασίνου Λόφου που θα δουν το ωραίο δασάκι να γίνεται τσιμέντο με τι θα αποζημιωθούν; Δηλαδή έστω ότι φεύγουν όλοι αυτοί με το καταστροφικό τους έργο αφού τα κατέστρεψαν όλα τι μπορεί να γίνει; Δυστυχώς θα ακολουθήσουμε τη μοίρα κάθε υποβαθμισμένου προαστείου. Δηλαδή όσοι μπορούν θα φεύγουν για άλλες περιοχές… περισσότερα...
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ
Guest
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ
1 έτος 9 μήνες πριν

ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΡΘΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΥΛΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΦΩΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΙΜΗ;

s----s
Guest
s----s
1 έτος 9 μήνες πριν

Έτσι λοιπόν κρέμασαν τον μανδύα της κομματικής – ιδεολογικής ταυτότητας και φόρεσαν εκείνον της ανεξάρτητης κίνησης………………
Στη προσπάθεια κάποιος να είναι αρεστός και να μαζέψει περισσότερες ψήφους που θα τον αναδείξουν, είναι εξαρτημένος από δεκάδες «συνθήκες» που στο τέλος μόνο ανεξάρτητος δε μπορεί να θεωρηθεί……………………….

ΕΝΕΡΓΕ ΠΟΛΙΤΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ.

ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ
Guest
ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ
1 έτος 9 μήνες πριν

Ο ΜΠΕΚΡΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΝΟΝΙΖΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΝΔ

ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΙ ΕΠΡΕΠΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΤΥΦΛΑ ΣΤΟ ΜΕΘΥΣΙ Ε ΡΕ ΚΑΤΑΝΤΙΑ

ΜΕΤΑ ΤΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΜΑ

ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ
Guest
ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ
1 έτος 9 μήνες πριν

Και να πούμε και για τον άλλο ανεξάρτητο τον αμπαλοκλέφτη ότι αφού έπεσε έξω το ΠΑΣΟΚ τα ριξε στη ΝΔ και προς το παρόν κατέληξε στο ΣΥΡΙΖΑ και μη σας φανεί περίεργο αν κι αυτόν και τους άλλους απατεώνες τους δείτε και στη Χρυσή Αυγή ή στο κόμμα του Μπαλτάκου

xemethistos
Guest
xemethistos
1 έτος 9 μήνες πριν

Den xreiazetai na paei kaneis kapou ama to paizei pantou kai kai panta me olous

wpDiscuz